Кошик
10 відгуків

Оолонг чай (улун)

Улун  — традиційний китайський чай, що за ступенем окислення стоїть між зеленим та чорним чаями. Також відомий під назвою Оолонг. Оригінальна назва улуну звучить, як Мін Бей Вулонг Ча (Min Bei Wulong Cha), що означає «Чай Чорного Дракона з Півночі Фуцзяню». В Китаї улун також називають «синьо-зеленим» або «блакитним» чаєм.

Улун – рекордсмен за вмістом антиоксидантів, завдяки чому є буквально «еліксиром молодості», оскільки бореться з вільними радикалами, які руйнують клітини і викликають старіння організму. Висока антиоксидантна активність допомагає боротися і з атеросклерозом судин, виводити бляшки щільного холестерину, які можуть утворювати відкладення на стінках і закупорювати судини. Це найсприятливішим чином позначається на стані серцево-судинної і кровоносної системи, є кращою профілактикою інфарктів та інсультів, а також допомагає позбутися від гіпертонії. Крім виведення холестерину, улун сприяє виведенню тригліцеридів, які також здатні закупорювати судини і погано впливають на роботу серця. Що примітно, при вживанні чаю Оолонг, в крові збільшується вміст білка – адипонектину, при дефіциті якого розвивається цукровий діабет другого типу і коронарна хвороба судин. Багатовікові традиції вживання чаю в Китаї переконали багатьох, в користь чаю Улуна. Одним з найбільш цінних його властивостей є протиракова активність. Поліфеноли, що містять листя Улуна, багаторазово знижують активність ракових клітин.

Цей вид чаю має не просто корисними властивостями, йому належить особливий смак і аромат, який, що цікаво, зберігається від заварки до заварці. Знавці стверджують, що смак чаю не міняється навіть при багаторазовому заварюванні (від 7 до 15 разів), залишаючись завжди свіжим, бадьорим, з характерним пряним відтінком.