Чай пуер
Пуер - один з найдорожчих сортів чаю в світі, постферментований чай. Відрізняється специфічною технологією виробництва: зібрані листя, оброблені до рівня зеленого чаю, піддаються процедурі ферментації - природному або штучному (прискореному) старінню. Ферментація відбувається під дією Aspergillus acidus, цвілевих грибів роду Аспергіл.
Найбільш цінними лікувальними властивостями чаю пуер вважаються його здатність благотворно впливати на травлення, нормалізувати артеріальний тиск і навіть попереджати утворення злоякісних пухлин. Залежно від методу виробництва і терміну зберігання, цілющі властивості цього чаю можуть злегка змінюватися. При гастритах, колітах і дуоденітах пуер є незамінним чаєм. Свідчень він при отруєннях. Володіючи спазмолітичні властивості, він покращує перистальтику кишечника. З одного боці, він м'яко и ненав'язливо підвищує апетит тім, хто страждає його відсутністю. З іншого боку, пуер корисний для охочих схуднути , так як він покращує метаболізм, спалює жири. За рахунок тривалої ферментації в ньому значно більше речовин, корисних для кишкової мікрофлори, ніж в інших типах чаїв. Крім зазначених цілющих властивостей, пуер - єдиний з чаїв, який можна вживати людям, що страждають виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки. За роки витримки він стає майже лужним, до того ж не робить надмірно збудливого, стимулюючої дії на шлунок.