Класичний зелений чай
Зелений чай ґатунок чаю, який досягається такою обробкою чайного листя: зав'ялювання + часткова сушка + скручування + досушування. Основна задача при виготовленні зеленого чаю — зберегти його біологічно активні природні речовини, що містяться в чайному листі. Саме тому процес виготовлення цього різновиду чаю не «агресивний», та підпорядкований цілі збереження корисних речовин в листі.
Готовий висушений зелений чай повинен бути зеленого кольору, потемніння заварки до коричневого, темно-сірого чи бурого кольору — ознака неякісного чаю.
У зеленому чаї міститься велика кількість кофеїну і при тривалому заварюванні він може почати гірчити. Правильно заварений зелений чай містить унікальне поєднання вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин (наприклад, рослинних білків).
У Середній Азії у далекому минулому люди небезпідставно розпочинали трапезу із зеленого чаю, вважаючи, що таким чином вони допомагають своєму кишечнику переварювати їжу. Учені сьогоднішнього дня підтверджують це переконання древніх, і доводять позитивний вплив зеленого чаю не лише на кишечник, але і на печінку, підшлункову залозу і жовчний міхур. Вживання зеленого чаю може допомогти впоратися з високою температурою, завдяки властивості підвищувати потовиділення. Разом з потім людський організм покидають і хвороботворні бактерії і токсини. Посильну допомогу в очищенні організму зелений чай робить також і ниркам, і може бути дуже корисний при сечокам’яніх захворюваннях.Для кровоносних судин зелений чай – відмінний засіб для зміцнення, до того ж цей напій сприяє виведенню з організму шкідливого холестерину, чим зменшує вірогідність розвитку атеросклерозу.
Антибактеріальний ефект зеленого чаю повною мірою проявляється і в захисті порожнини рота від карієсу і захворювань ясен. А ще, настої зеленого чаю, або навіть заморожені кубики льоду, з нього використовують для умивання і протирання шкіри обличчя. Протизапальний ефект помітний при боротьбі з різного роду висипаннями, плюс не можна не відмітити тонізуючого впливу на шкіру. Проте окрім користі зелений чай може завдати і шкоді нашому організму.
Зелений чай сприяє пониженню тиску, тому багато його не варто пити тим, у кого він низький від природи. До того ж цей напій може посприяти підвищенню кислотності шлунку, тому тим, у кого є певні проблеми з шлунком, аж до виразки, його взагалі краще виключити зі свого раціону. Зелений чай категорично не можна змішувати зі спиртовмісними напоями і будь-якими ліками. При такому вживанні користь зеленого чаю нікчемна, а вісь він може шкодити цілком відчутно. У першому випадку ваші нирки виявляться під найсильнішим ударом, з яким організму впоратися буде дуже складно. А вживання лікарських препаратів виявиться і зовсім даремним, оскільки зелений чай чудово і дуже швидко виведе усі хімічні елементи знову за межі людини.