Фруктові чаї (суміші)
Фруктовий чай, або фруктова суміш, являє собою купаж різноманітних ягід, листя, фруктів, квітів, гармонічно поєданих для яскравості смакової та ароматичної палітри відповідними ароматизаторами. До речі, зелений чай з фруктами, це не є фруктовий чай. Це - зелений чай з добавками. Фруктові ж чаї, практично, не містять у своєму складі чайного листя.
По суті фруктові чаї – це трав'яні чаї, що не містять кофеїну, особливий смак і запах котрим, придають шматочки фруктів і квітів. Існує їх безліч. Основою для більшості чаїв є гібіскус (суданська троянда), цитрусові, кориця та ін.
Саме гібіскус дає настою білі-рубіновий колір, легкий од вишневу кислинку. Ця рослина використовується для заварювання чаю з незапам'ятних часів на Близькому Сході, в Південно-Східній Азії. У Єгипті ж, чай каркаде (так називається у них чай з чистого гібіскуса) надзвичайно популярний і навіть вважається ритуальним напоєм.
У промисловому виробництві фруктових чаїв гібіскус є основою більшості з них, завдяки насиченому кольору (немає необхідності в додаткових барвниках), високому вмісту органічних кислот, вітамінів С і Р, широкому спектру мікроелементів. Ті чи інші якості посилюються відповідними фруктовими добавками. Говорячи про користь фруктових чаїв, необхідно нагадати, що більшість листів і плодів фруктових дерев в процесі сушіння не втрачають своїх корисних властивостей, а це значить, що чай з шматочками фруктів принесе максимум користі. При цьому, протипоказань для фруктових чаїв немає (якщо тільки немає алергічної реакції на що міститься в чаї продукт). Його можна пити і дітям, і людям похилого віку і вагітним жінкам.